COACHING
VIA HET WERKEN MET PAARDEN Het werken met paarden is niet alleen geschikt voor mensen die weer opnieuw grip op hun leven willen krijgen maar ook voor mensen in leidinggevende posities. Sturing, verantwoordelijkheid of samenwerking brengt vaak grote druk met zich mee. Bijvoorbeeld in het bedrijfsleven en in het onderwijs, maar ook in een ouder/kind relatie. In de wisselwerking tussen jou en het paard zul je verrassende ervaringen opdoen. Zowel fysiek, emotioneel, mentaal als energetisch . De manier waarop je contact maakt met het paard laat je zien hoe je in het dagelijks leven met mensen omgaat. Dit geeft je de mogelijkheid te experimenteren met nieuw gedrag. In het werken met paarden ga je ervaren of je leiding durft te geven, je grenzen aangeeft, op welke manier je dat doet en wat voor uitwerking dat heeft. Paarden zijn zeer gevoelig en spiegelen van nature ons gedrag. Zij zijn direct en kennen geen verborgen agenda.
Een voorbeeld: als jij je angstig of onzeker voelt en je maakt op een stoere manier contact met het paard, dan zal het je aanwijzingen niet opvolgen of geïrriteerd reageren. Wanneer je je onzekerheid níet verbergt achter stoer gedrag, zal het paard wél respons geven. Op het moment dat jij verbinding maakt met jezelf zal je merken dat het paard ook verbinding met jou maakt. Paarden zijn prooidieren. Om te overleven, leven ze in groepen met een vaststaande hiërarchie. Ze zijn in voortdurende onderlinge communicatie en zien aan elkaars lichaamstaal of er mogelijk gevaar dreigt. Dat is de reden dat ze zo gevoelig zijn voor wat er in hun omgeving gebeurt. Het paard is een expert in het lezen van de lichaamstaal van de mens. Hij wil zich veilig voelen, ook in contact met mensen van wiens sturing en leiderschap hij afhankelijk is. Je gaat de paarden observeren in de wei. Je ontdekt waarom het éne paard je wel aanspreekt en het andere niet. In een volgende fase ga je in de buitenmanege opdrachten uitvoeren. Je zit niet op het paard maar blijft met beide voeten op de grond. Je werkt met of zonder lange lijn. Tijdens het uitvoeren van de opdrachten ga je ontdekken hoe je contact maakt, wat dat voor je betekent en hoe je de leiding neemt.
Het is belangrijk om te weten dat het niet om prestaties gaat: het is een voortdurend proces van zelfonderzoek. In het individuele werken met het paard -jij, het paard en ik- zorg ik als coach voor je fysieke en emotionele veiligheid. Samen vertalen we de reacties van het paard en stel ik je vragen over wat die voor jou betekenen. IOok werk ik met groepen. Dit doe ik samen met Valérie Braakenburg. Zij is werkzaam in de jeugdhulpverlening en heeft ruime ervaring in de psychiatrie. Zij heeft een yoga achtergrond en heeft al van kinds af aan ervaring met paarden. Wij volgden samen de opleiding Coaching met Paarden bij Centaur Vogelaar. De groepen kunnen bestaan uit mensen zowel uit het bedrijfsleven als uit het welzijnswerk, uit mensen die hun leiderschap en hun manier van samenwerken willen onderzoeken en daar nieuwe ervaringen in willen opdoen.
.